TMRSZ az SPJL lapjában

A magyar rendőrök a finn szakszervezeti rendszerre voltak kíváncsiak

 

Amikor saját országunk szakszervezetei már 86 éve önállóan és szabadon működhetnek, megrendítő észrevenni, hogy ez nem ilyen magától értetődő Európa összes országában. Magyarországon a rendőrök szakszervezetbe tömörülése még viszonylag újdonság, és nem is minden állami vezető nézi a működésüket jó szemmel.

 

Magyarország legnagyobb rendőrszakszervezetének, a TMRSZ-nek öt képviselője vendégeskedett augusztusban Finnországban, hogy ismereteket szerezzenek az itteni érdekképviseletről és a rendőrök munkahelyi viszonyairól. AZ SPJL (Suomen Poliisijärjestöjen Liitto = Finn Rendőrszervezetek Szövetsége) vendégei voltak Szima Judit, Bárány Zoltán, Baracz Vilmos, Molnár Attila es Ökrös Attila. Tolmácsként a Vaasa városában élő Kádár György működött közre.

 

Az SPJL lapja

Klikk a képre a nagyobb méretben történő megtekintéshez!

A műsor részeként a vendégek megismerkedtek többek között a Helsinki Rendkapitányság és a Rendőrképző Főiskola oktatási rendszerével. Az SPJL irodájában a magyarok meghallgatták, hogyan működik a szakszervezet, milyen fizetést kapnak a finn rendőrök, és a szövetségen belül hogyan zajlik a hírközlés. Vendégeink nem csak némán hallgatták az előadásokat, hanem rendkívül aktívan érdeklődtek is, hogy ezáltal minél több információhoz jussanak.

Az SPJL lapja

Klikk a képre a nagyobb méretben történő megtekintéshez!

A magyar rendőrök kérdéseiből az a kép alakult ki, hogy a saját területükön az ő szervezetük az első, aki a rendőrök érdekképviselete érdekében dolgozik, rendkívül szűkös anyagi lehetőségek között; olyan környezetben, ahol a rendőrség felső vezetése és a politikusok közül alig valaki nézi jó szemmel a rendőrségen belüli szakszervezeti tevékenységet. A vendégek többek között az alábbi kérdéseket tették föl előadóiknak: Van-e olyan személy a finn pártok vezetői között, aki szíve szerint feloszlatná a finn rendőrszakszervezetet? Részt vehetnek-e a rendőrök a politikában, mint valamely párt tagjai? Van-e joguk a rendőröknek sztrájkolni? Kaphat-e a finn szervezet EU-s támogatást?

A TMRSZ négy évvel ezelőtt kezdte meg működését – akkor a tagsága nem érte el az ötven főt. A rendőrök tisztán láthatóan megbíznak a TMRSZ-ben, hiszen mára már több, mint 5000-en csatlakoztak hozzájuk.