- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Vészhelyzet a BRFK-n

TMRSZ tájékoztató!

A BRFK Gazdasági Főigazgatója telefonon történt tájékoztatás kérésünkkor azt nyilatkozta, hogy 2009. július 31-ig kifizetik a túlórákat, azt követően pedig a Magyar Nemzetben is megjelent utasítás szerint csak havi 2 óra/fő/hó-ra lesz lehetőség. Azt is közölték a TMRSZ-el, hogy havonta százezer körüli túlórákat fizettek ki, de tényleges fedezetet erre nem kaptak. A TMRSZ tájékoztatja tagságát, hogy minden tagunk hitelt érdemlően gyűjtse a keletkezett túlóráit és amenyiben az nem kerül kifizetésre, úgy keressék a Budapest XIII. kerületben a Pozsonyi út 56. szám alatt a jogászkollégáinkat, hogy a jogos járandóság kifizetésére intézkedni tudjunk. A jogászaink telefonszámait honlapunkon is megtaláljátok.

Alább olvashatjátok ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzet cikkét, illetve a BRFK vezetőjének utasítását!

TMRSZ


Magyar Nemzet 2009.08.15.

Vészhelyzet a BRFK-n

Túlórastopot rendelt el a főkapitány a rendőrség kilátástalan anyagi helyzete miatt

PILHÁL TAMÁS

Súlyos anyagi helyzetbe került a BRFK, ezért főkapitányi utasításra korlátozták a rendőrök túlórázását. Pedig a kormány hónapok óta a közbiztonság megerősítését ígérgeti. A túlórastop egyedül a tüntetéseket biztosító (vagy feloszlató) ávósokra nem vonatkozik.

Miközben Bajnai Gordon miniszterelnök a közbiztonság jelentős megerősítéséről beszélt a napokban, aközben a budapesti rendőrfőkapitány lapunk birtokába került utasításából  ennek épp az ellenkezője derül ki.  A dokumentum szerint augusztus 1-jétől egy rendőrnek havonta mindössze két túlórát engedélyeznek.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) valamennyi szervének megküldött levélben Tóth Gábor azzal indokolta a döntést, hogy kimerültek a költségvetési lehetőségek. A korlátozás egyedül a központi biztosítások végrehajtása miatt elrendelt túlórákra nem terjed ki, vagyis például a tüntetések feloszlatására kivezényelt rendőrök vélhetőleg megkapják majd a fizetségüket a túlmunkáért. (Bár az elmúlt években számos rendőrkapitányságon előfordult, hogy késve, vagy egyáltalán nem kaptak túlórapénzt a rendőrök.) A túlóráztatás korlátozása azért is furcsa, mert Bajnai Gordon éppen egy héttel ezelőtt arról tájékoztatta az MSZP frakciót, hogy egyedül a közbiztonságra jut majd több pénz a jövő évi költségvetésben. A miniszterelnök úgy fogalmazott: takarékos költségvetés lesz, amelynek célja a stabilitás, a biztonság és a növekedés feltételeinek megteremtése.

Szima Judit, a Tettrekész rendőrségi szakszervezet főtitkára azt mondta: a rossz anyagi helyzet miatt a túlórastop mellett létszámstopot is elrendeltek a BRFK-n, ami különösen azért aggasztó, mert jelenleg a fővárosi rendőrség mintegy ezerfős létszámhiánnyal küzd. Az érdekvédő szerint a BRFK súlyos pénzhiánya arra vezethető vissza, hogy Draskovics Tibor rendészeti miniszter néhány hónapja a túlórapénzek kifizetésére adott utasítást, ami felemésztette a tartalékokat. Eközben pedig a kormányzat által úgymond a közbiztonság helyreállítására beígért pluszpénzek vagy meg sem érkeztek a rendőrségre, vagy nem oda, ahol valóban szüksége lett volna rájuk. Szima Judit emlékeztetett: az elmúlt hónapokban a szavak szintjén mintegy 16 milliárd forintot ígértek a rendőrségnek. A Tettrekész szakszervezet főtitkára szerint hiába korlátozzák a túlórákat, a valóságban a rendőrök ugyanannyit dolgoznak majd, mint eddig, legfeljebb a túlmunkáért nem kapják meg a járandóságukat, és újra pereskedniük kell.

 

Klikk a nagyításhoz