Antiszemita vád minden alap nélkül

Az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) honlapján jelent meg az alábbi írás 2009. június 2-án. Dr. Moshe Kantort az EJC elnökét valaki rendesen megvezette, de nézzük mi is jelent meg az EJC honlapján.

Az európai zsidó kongresszust mélyen érdeklik az európa-parlament jelöltjeinek rasszista és antiszemita szónoklatai

2009. június 2.

“A betegség szele újra berobbant Európába”

Miközben európaiak milliói készülnek az európa-parlamenti jelöltek választására ezen a héten, addig az európai zsidó kongresszus megkongatja a vészharangot,mivel a jelöltek Európa-szerte antiszemita szónoklatokat zengenek.

Dr. Moshe Kantor, az európai zsidó közösségek ernyőjéül szolgáló európai zsidó kongresszus elnöke kijelentette,hogy “a legerősebb szavakkal elítéli a gyáva és képmutató antiszemita és rasszista nyelvezetet és félelm gerjesztést, amit néhány európa-parlamenti jelölt használ” és egyben “ felhívja minden jelölt,egyesület és politikai párt figyelmét,hogy tartózkodjon a rasszista,xenofób vagy antiszemita kifejezésektől,mivel azok gyáva és veszélyes formái a szavazatgyűjtésnek.”

Kantor megjegyezte,hogy aggasztó,hogy az antiszemitizmus megvetette lábát és teret hódít Európában,kiváltképp a gazdasági válsággal különösen sújtott régióban. Kantor idézett egy példát a „Tettrekész” magyar rendőr szakszervezet hírleveléből, melynek szerkesztője Szima Judit, aki egy jobboldali európa-parlamenti jelölt Magyarországon, s egyben a rendőri szakszervezet főtitkára. Egy mostanában írt hírben, mint szerkesztő, Szima többféle rasszista kifejezést használ, beleértve az alábbit, “Az adott helyzetből adódóan az antiszemitizmus nem csak joga,hanem kötelessége minden magyar hazaszerető állampolgárnak, és fel kell készülnünk vagy fegyverkeznünk a zsidók elleni harcra”. A hírek szerint körülbelül 10 százaléka a magyar rendőröknek eme szakszervezet tagja.

Kantor megjegyezte, hogy hasonló incidensek nem csak Magyarországon fordultak elő. Franciaországban például egy jól ismert(népszerű) humorista, akit Dieudonné-nak hívnak jelöltette magát egy Anti-Cionizmus elnevezésű listán, alig rejtve benne a tényt, hogy a politikai platform lényegében antiszemita. Sajnos a francia hatóságok nem tiltották le a listát a választásokról.

Az európai zsidó kongresszus elnöke, Kantor,jelezte a kormányok válaszának zavaró hiányát az ilyen típusú felbujtások irányába és megállapította, “Engedélyezni az erőszakra való felhívást bármely embercsoport ellen olyan személyeknek,akik a szólásszabadsággal takaróznak – a képmutatás csúcsa és gyávaság.” Kantor folytatta, “Nem lenne szabad tolerálni és megbocsátani egy jelöltnek vagy választottnak,hogy támogassa a rasszizmust vagy antiszemitizmust bármilyen formában vagy bármilyen körülményben. A zsidók és más kisebbségek bűnbakként való cinikus használatát Európa betegségeire meg kell állítania, hogy Rómában és meg kell állítani most. Ezek a dolgok a betegség szelének jellemzői, ami berobbant Európába. Ahogy az európaiak felelőssége biztosítani azt is, hogy a történelem ne ismételje önmagát.”

Kantor sürgeti a parlamenti jelölteket és azokat, akiket megválasztottak az európai parlamentbe hogy segítsenek a végrehajtásban és kényszerítsék ki (hajtsák végre) a minden részletre kiterjedő törvénykezési eljárást a rasszizmus, xenofóbia és antiszemitizmus ellen.

Megjegyezte még,hogy “Mi mindannyian európaiak vagyunk, fajra vagy vallásra való tekintet nélkül, és békében és egyetértésben kell élnünk, mint egy eredményes és toleráns nemzeti közösségnek”. Kantor felhívta az európaiak figyelmét,hogy gyakorolják a jogukat a szavazásra, szavazzanak felelősségteljesen és “utasítsák el azon extrémisták álláspontját, akik a rasszizmust, xenofóbiát és antiszemitizmust használják arra, hogy éket verjenek az európaiak közé.

 

Természetesen a magyar média sokáig hallgatott a dologról, majd június 19-én a Magyar Hírlap egy rövid összeállítást közölt az ügyről:

Magyar Hírlap
2009.június 19.

Szima Judit: A Tettrekész soha nem közölt ilyen hírlevelet, s ez ellenőrizhető

Antiszemita vád minden alap nélkül

MH-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) honlapján megjelent egy hír abból az alkalomból, hogy az EJC Genfben tartotta végrehajtó bizottsági ülését. A két héttel ezelőtt feltett jelentés hosszan idézte Moshe Kantort, az EJC elnökét, aki az európai parlamenti választások előtt szóvá tette, hogy Európában aggasztó mértékben nyer teret az antiszemitizmus, különösen a világgazdasági válság által súlyosan érintett területeken.

Kantor példaként citálta a Tettrekész (TMRSZ) rendőri szakszervezet Szima Judit által szerkesztett hírlevelét, amely szerinte sok rasszista cikket közöl, egyebek között azt, amely szerint „jelen helyzetünkben antiszemitának lenni nem csak jogunk, de minden hazaszerető magyarnak kötelessége is, s fel kell készülnünk a zsidók elleni fegyveres harcra”. Joseph Kantor sehol sem nevezi meg pontosan a fenti mondat forrását, fellelhetőségének helyét.

Szima Judit, a TMRSZ főtitkára a Magyar Hírlapnak kijelentette:

„ A Tettrekész soha nem politizált, Soha nem közölt Ilyen vagy ehhez hasonló tartalmú hírlevelet, és mind ez a honlapunkon visszamenőleg is ellenőrizhető.”
Az EJC elnöke június 3-án már csak „a minapi sajtójelentésekre” hivatkozva idézte fel Szima Judit szerkesztői szerepét és a fent idézett mondatot. A Haarec című lap internetes kiadása viszont a The Jewish World című rovatában Yehuda Lahav írása címében emelte ki: A büszke magyaroknak fel kell készülniük a zsidók elleni háborúra. Lahav is a Tettrekész hírlevelére hivatkozik, bár ott még ehhez hasonló mondat sem jelent meg.

 

Azóta többek között az is kiderült, hogy Yehuda Lahav a Népszabadság volt tel-avivi tudósítója már június elsején a Haaretz című izraeli napilap angol nyelvű kiadásának “A zsidó világ” című rovatában is megjelenette a TMRSZ-ről ezt a valótlanságot.

Szakszervezetünk részéről ilyen kijelentés sem szóban, sem írásban nem jelent meg. Olyan idézett mondatokat  tulajdonítanak  pontos forrásmegjelölés nélkül, majd pedig tényként állítva, hogy azokat a TMRSZ publikálta, melyek valótlanok, ezért helyreigazítási kérelemmel keressük meg az Európai Zsidó Kongresszust, valamint az izraeli Haaretz Daily Newspaper Ltd-t is.

A fejleményekről a későbbiekben beszámolunk.

 

TMRSZ

 

További internetes anyag:  http://www.kuruc.info/r/39/42445/