Lemondott, de mégsem a főkapitány-helyettes

Vita „kordonozó Józsi” és a BRFK között – lemondott a főkapitány-helyettes
Forrás: 2009. június 10. 06:13  MNO

Miután egy létesítménybiztonsági vitában nemet mondott felettesének, kedden lemondott posztjáról Bozsó Zoltán dandártábornok, a BRFK közbizonsági főkapitány-helyettese – értesült a Népszabadság.

A kérdés a lap szerint a Parlament védelme volt, jelesül az, hogy az európai parlamenti választások eredményének kihirdetése után várható spontán demonstrációkra tekintettel körbekordonozzák-e az Országházat, és ha igen, akkor mekkora területet zárjanak le.

A BRFK az őrezredre hárította a felelősséget azzal, hogy ha békés spontán demonstráció kezdődik az eredmény kihirdetése után, azt ők nem oszlathatják fel. Így viszont az őrezrednek kell döntenie, mekkora biztonsági zónát alakít ki.

A BRFK és az őrezred vezetői – konkrétumok nélkül – úgy tudták, valószínűleg lesz valamiféle megmozdulás a Parlament előtt. A BRFK viszont  nem akarta, hogy a tőlük kapott információkra hivatkozva állítsanak kordont a Parlament köré.

Dobozi József vezérőrnagynak, a Köztársasági Őrezred vezetőjének viszont a lap  információi szerint már elege van abból, hogy „kordonozó Józsinak” nevezik a háta mögött, mert minden egyes, a Parlamentet érintő területzárásról hozott határozatot hivatalból ő ír alá.

Állítólag végül a BRFK illetékes vezetőjének akarata ellenére került a határozat indoklásába, hogy a területzárást a BRFK-tól származó tájékoztatás alapján rendelték el. Bozsó dandártábornok nem volt hajlandó sokadszorra is egyezteni Dobozi tábornokkal kordonügyben, inkább lemondott – olvasható a Népszabadságban.

 
Frissítve:
 
A kordonokon vitáztak, mégsem mond le a főkapitány-helyettes
2009. június 10. 09:10 MNO-MTI
 
Mégsem távozik posztjáról Bozsó Zoltán, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel.
 

Egy nemrégiben lezajlott szakmai vita miatt valóban felmerült annak lehetősége, hogy a BRFK rendészeti helyettese lemond a beosztásáról, a szakmai vitát azonban kedden sikerült megnyugtatóan rendezni, így a BRFK vezetésében nem történik személyi változás – tudatta a BRFK a közleményben.

A Népszabadság szerdán számolt be arról, hogy értesülése szerint lemondott posztjáról Bozsó Zoltán, miután egy létesítménybiztonsági vitában nemet mondott felettesének. A lap azt írta, Bozsó Zoltánnak hétfőn nézeteltérése támadt Samu István vezérőrnaggyal, az Országos Rendőr-főkapitányság közbiztonsági főigazgatójával, a vezérőrnagy ugyanis arra kérte, hogy „egy aktuális létesítménybiztonsági kérdésben újra egyeztessen a Köztársasági Őrezred parancsnokával”.

A létesítménybiztonsági kérdés a Parlament védelme volt, jelesül az, hogy a választások eredményének kihirdetése után várható spontán demonstrációkra tekintettel körbekordonozzák-e a Parlamentet, s ha igen, mekkora területet zárjanak le az épület körül – közölte a napilap.

MNO – (MTI)