Mi történt Érden?

A TMRSZ-hez fordultak a kollégák.

Érden 2009. 04. 25-én két kolléga kezdte meg a szolgálatát reggel 7 órától.

Napközben intézkedés alá kívántak vonni egy vezetői engedéllyel nem rendelkező, továbbá gépjárművezetéstől eltiltás hatálya alatt lévő, általuk ismert személyt.
A gépjárművet vezető személy a rendőri intézkedés elől nagy sebességgel elhajtott, miközben mások személyi és anyagi javait veszélyeztette.
Az eddig ismert tényállás szerint a járművet sikerült megállítani, és miközben a kollégák a jármű indítókulcsát próbálták megszerezni, a gépjármű vezetője több kolléga testi épségét veszélyeztetve, sérülést okozva kivonta magát az intézkedés alól és nagy sebességgel elhajtott. Az intézkedés során több figyelmeztető lövés, valamint a jármű kerekére leadott lövés dördült el a szolgálatos kollégák részéről, amelyek között – figyelemmel a szituáció dulakodásos, és a rendőrök testi épségét veszélyeztető jellegére – volt olyan lövés, amely a kolléga részéről a jármű kerekeire leadott lövés akart lenni, de vétlen lövés volt, amelyet az egyensúlyából kibillenő kollégánk adott le. Mint később kiderült, az egyik lövés a jármű vezetőjét találta el.

A kapitányságvezető az elsődleges információk tükrében – nagyon helyesen – jogszerűnek, szakszerűnek minősítette a fegyverhasználatot.

A helyszínre haladéktalanul kiérkező TMRSZ ügyvivőnk Sipos János azonnal intézkedett rendkívüli segély kiutalásáról, illetve az elsődleges cselekmények foganatosítása során végig az érintett kolléga közelében volt, a szükséges képviselet ellátása céljából.

A pontos tényállást az ügyészségi vizsgálat fogja megállapítani, de álláspontunk szerint – az információk alapján – a kolléga jogszerűen és szakszerűen használta fegyverét. Bízunk abban, hogy a kollégák testi épségét veszélyeztető fiatalemberre hamarosan példás szigorúságú szankciót fog kiszabni a bíróság.