Vádlott lett két rendőri vezető

Forrás: Magyar Nemzet, 2009.01.12. – Pilhál Tamás

Két magas rangú rendőri vezető ül majd a vádlottak padjára egy hónap múlva – értesült lapunk. Nem a 2006. őszi rendőrterrorral összefüggésben, és nem közvádas, hanem magánvádas eljárás keretében.

Mint azt Szima Judit, a Tettrekész rendőrszakszervezet főtitkára lapunknak elmondta: a Somogy Megyei Katonai Bíróság befogadta az általuk benyújtott vádindítványt, amelyet elöljárói hatalommal való visszaélés miatt terjesztettek elő egy rendőrfőkapitány és egy rendőrkapitány ellen.

Elmondta: a két érintett vezető Tiborcz János Zala megyei rendőrfőkapitány, illetve Molnár József Nagykanizsa rendőrkapitánya, akik ellen azért emeltek magánvádat, mert korlátozták az irányításuk alatt működő kapitányságok dolgozóit abban, hogy éljenek a törvényben biztosított panaszjogukkal. (A panaszok egyébként a jogos járandóságok ki nem fizetésére vonatkoztak, és miután azok munkaügyi bíróság elé kerültek, a munkáltató – még a per lezárulta előtt – önként kifizette az elmaradt juttatásokat a beosztott rendőröknek.)

Szima Judit megemlítette: először büntetőfeljelentést tettek a vélelmezett visszaélések miatt, de a Kaposvári Katonai Ügyészség megszüntette az eljárást, mondván, hogy a vezetők nem követtek el bűncselekményt. Viszont a bíróság befogadta a vádindítványt, így a Zala megyei főkapitány és nagykanizsai kapitány február 10-én vádlottként állhat az igazságszolgáltatás elé.

Eközben az egyre nagyobb taglétszámú, és így már országos szinten is reprezentatív szakszervezetté vált Tettrekész főtitkára továbbra is szálka a rendőri vezetők szemében. Ezt jelzi, hogy Szima Juditot újabban nem engedik be gépkocsival a budapesti Mosonyi utcai rendőrlaktanyába, ahol az érdekvédő szervezet egyik irodája működik. A laktanya őrzői felsőbb utasításra hivatkoztak; illetve hogy mások sem hajthatnak be kocsival. Ezzel szemben lapunk értesülése szerint számos magas beosztású rendőr, illetve hozzátartozójának magánautója éjjel-nappal az intézményben parkolhat. Szima Judit szerint újabb kicsinyes bosszúról van szó, amely a rendőri vezetők mulasztásait következetesen kritizáló Tettrekész szakszervezetnek szól.

A BRFK sajtóosztályán lapzártánkig nem válaszoltak arra a kérdésünkre, mi indokolta a szakszervezeti vezető korlátozását.

A cikk