- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Az Összeférhetetlenség

Előzmény: Másodállás a rendőrnek

ORFK válasza a rendőrök másodállására

ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY

 

Szám: 29000-73/34088-4/2008.ált.

Szima Judit
főtitkár asszony részére
Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete

Szekszárd

 

Tisztelt Főtitkár Asszony!

 

Tájékoztatom, hogya Rendőrség hivatásos állományú tagjainak másodállás engedélyezése körében belső norma megalkotását kezdeményező megkeresését tanulmányoztam, azzal összefüggésben az álláspontom az alábbiakban összegezhető.

Főtitkár Asszony olyan belső norma megalkotását kezdeményezi, amely az állományilletékes parancsnokok számára egyértelműen meghatározza azokat a kritériumokat, amelyek alapján a hozzájárulás nem adható meg. Kezdeményezése indokaként arra hivatkozik, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) olyan széleskörű felhatalmazást ad az állományilletékes parancsnokoknak, amely könnyen visszaélésekhez vezethet, mint ahogyan azt a tárgykörben benyújtott szolgálati panaszok száma mutatja.

Az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályokat a Hszt. mellett az igazságügyi és rendészeti miniszter felügyelete, irányítása alá tartozó fegyveres szervekkel hivatásos szolgálati viszonyban állók szolgálati viszonyáról és a személyügyi igazgatás rendjéről szóló 18/2008. (IX 18.) IRM rendelet (a továbbiakban: IRM rendelet) határozza meg.

Az “Összeférhetetlenség” cím alatt:

Álláspontom szerint az a) és d) pontban foglaltak gyakorlati alkalmazása nem okozhat problémát, viszont a h) pont, valamint a c) pontból a gazdasági társaságban munkavégzésre irányuló, illetve munkavégzésre nem irányú tevékenységi formák megítélése valóban jogalkalmazói mérlegelést igényel.

A 2008. szeptember 21-én hatályba lépett IRM rendelet 31. §-ának (5) bekezdése alapján

Nem engedélyezhető a hivatásos állomány tagja részére a munkavégzéssel járó egyéh jogviszony létesítése különösen, ha

A fentiek alapján, az IRM rendelet hivatkozott rendelkezése tükrében megvizsgáltuk, hogy van-e jogi és gyakorlati lehetőség további, az állományilletékes parancsnokok számára kötelező szabály megalkotására. A vizsgálat alapján az alábbi megállapításokra jutottunk.

Összességében tehát az állapítható meg, hogy a javasolt belső norma megalkotására a szabályozási tárgykörre tekintettel nincs jogi lehetőség. Fontosnak érzem ugyanakkor, hogy a jogszabályok alapján a döntés jogát gyakorló – és ezzel a felelősségét is viselő állományilletékes parancsnokok a vonatkozó jogszabályok betűjének és szellemének, a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének megfelelően járjanak el. Ennek legfontosabb biztosítéka megítélésem szerint nem az lehet, hogy belső normában elvonják az állományilletékes parancsnokok döntési jogkörét, ezzel mintegy mentesítve annak felelőssége alól is, hanem az, hogy ezek a munkáltatói döntések az esetleges jogorvoslati eljárások során is megállják a helyüket. Ezzel összefüggésben külön indokolt kiemelni, hogy az IRM rendelet 33.§ (2) bekezdése szerint a döntésről írásban kell rendelkezni, és azzal kapcsolatban az állomány tagja szolgálati panasszal élhet. Az egységes és jogszabályoknak maradéktalanul megfelelő gyakorlat biztosítéka lehet tehát a szolgálati panaszok elbírálása, végső soron az ezzel kapcsolatban az elöljáró parancsnok, illetve a bíróságok által nyújtott jogorvoslati eljárások tapasztalatai.

 

Budapest, 2008. november “07”

 

Tisztelettel:

 

Dr. Bencze József r. altábornagy

 

Letölthető PDF formátum