- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

ORFK válasz szeptember 20-ával kapcsolatban

Megérkezett az ORFK válasza a 2008. szeptember 20-ával kapcsolatos kérdéseinkre.

Előzmény: Kérdések szeptember 20-ával kapcsolatban

 

TMRSZ-hez ÉRKEZETT 2008.10.14.

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
HUMÁNIGAZGATÁSI SZOLGÁLAT

Szám: 29000-73/32476/2008. ált.

Hiv. sz: Kü-150/2008.
Ea.: Kardos Miklós r. őrnagy
Tel.: 03-1-33-223 / 06-1-443-5682
Fax: 03-1-33-222/06-1-443-5682

Szima Judit Asszonynak

főtitkár

Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete

Szekszárd

 

Tisztelt Főtitkár Asszony!

 

Dr. Bencze József r. altábornagy országos rendőrfőkapitány utasítására az érintett szakterületek adatai alapján a fenti hivatkozási számú, 2008. szeptember 25-én kézhez kapott megkeresésére – az abban feltett kérdésekkel összefüggésben – az alábbiakról tájékoztatom.

1;2.)

A Rendőrség szolgálati célból nem rendszeresített, és nem is használt – sem 2008. szeptember 20-án, sem más alkalommal – “CR” néven ismert könnyeztető, illetve ingerlő hatású vegyi anyagot. Erre figyelemmel “CR” gázzal kapcsolatban az állomány tájékoztatására, illetve munkavédelmi oktatására sem kerülhetett sor.

3;4;5;6;11.)

A 2008. szeptember 20-i tömegkezelési feladat során a rendőri állomány kétfajta “CS” töltettel szerelt könnygáz gránátot, valamint ún. paprika-sprayt (“OC”) alkalmazott. (UKG (univerzális könnygáz gránát), Skat Shell típusú könnygázgránát, MK-46 paprika utántöltő oldat.)

Mellékelten megküldöm a fenti alkalmazott vegyi anyagok kémiai biztonsági adatlapjait. (Benne – többek közt – a gyártó, forgalmazó részletes adatival.)

A 2008. szeptember 20-án alkalmazott vegyi anyagok 2007., illetve 2008 évi beszerzésével kapcsolatos adatokat a következő táblázat tartalmazza.

7;8)

A műveletben részt vevő rendőri erőknek a parancsnoki állomány részéről élőszóban hangzott el utasítás a gázálarc kötelező felvételéről.

Tekintettel azonban arra, hogy a rendőri erőket váratlan támadás érte azonnali tömegkezelési feladatokat kellett elvégezni, és ezért az ebben résztvevő állomány nem minden tagja tudta gázálarcát felvenni.

A rendőli csapaterőt a tömeg részéről ért közvetlen támadás miatt – figyelemmel a Rendőrség Szolgálati Szabályzatáról szóló 62/2007. (XII. 23.) IRM rendelet 74. § (4) bekezdésére – a felszólítás a rendőri fellépés megkezdésével egyidejűleg lett foganatosítva.

9.)

Az egészségügyi biztosításban résztvevő egységek fel voltak készülve az alkalmazott vegyi anyagok hatásainak esetleges enyhítésére, megszüntetésére. Szakorvosi javaslat alapján a könnygáz-expozíció ellátására a tiszta csapvíz-, vagy szénsavmentes ásványvíz kiválóan alkalmas. Az események helyszínén tartózkodó rendőrségi (Készenléti Rendőrség és BRFK) mozgó elsősegély-gépjárművek alapfelszereltségéhez tartozik a speciális szemmosó palack, mely több csapatszállító jármű elsősegély-felszerelésében is megtalálható.

A helyszíni egészségügyi biztosításban

– a Készenléti Rendőrség két mobil elsősegély-gépjárműve vett részt, a szakszemélyzet 2 fő szakorvos, 2 fő pszichológus, és 2 fő szakasszisztens volt.

– a BRFK két mozgó mentő egysége vett részt, a szakszemélyzet 2 fő szakorvos, 2 fő mentőápoló és 2 fő mentő-gépkocsivezető volt.

10.)

Az érintett rendőri szervek munkavédelmi szakemberei több évtizedes szakmai tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező, felsőfokú munkavédelmi-, és vagy egészségügyi szakképzettséggel rendelkező személyek. Mellékelten megküldöm a munkavédelmi oktatások tematikáját, mely a kor követelményeinek megfelelő, magas színvonalú szakmai anyag.

Kérem fentiek szíves tudomásul vételét.

 

Budapest, 2008. október ” 10 ”

 

Tisztelettel:

 

Zsinka András r. dandártábornok
szolgálatvezető

 

Melléklet:

Biztonsági adatlap (UKG) 8 lap
Biztonsági adatlap (Skat Shell) 7 lap
Biztonsági adatlap (MK-46) 8 lap
Oktatási segédanyag 17 lap

Előzmény:

Kérdések szeptember 20-ával kapcsolatban