Pluszpénz a polgárőröknek

Pilhál Tamás – Magyar Nemzet

Százmillió forintnyi plusztámogatást és külön programfinanszírozást ígért Kiss Péter kancelláriaminiszter a polgárőrségnek egy hétvégi fórumon, amely a Polgárőrök a kistelepülések biztonságáért címet viselte.

Ugyanitt Bencze József országos rendőrfőkapitány arról beszélt: még az idén 150 körzeti megbízottat állít szolgálatba a rendőrség azokon a településeken, ahol érzékelhetően csökkent a lakosság biztonságérzete és eddig nem volt ilyen jellegű rendőri szolgálat. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke úgy fogalmazott, a probléma ott kezdődik, hogy a tisztességes emberek olyan törvénysértő önbíráskodásba kezdenek, vagy olyan önvédelmi módszereket alkalmaznak, amelyek még tovább szítják a biztonsági problémákat.

Ezzel szemben Szima Judit, a Tettrekész rendőr-szakszervezet főtitkára lapunknak rávilágított: a polgárőr nem minősül hivatalos személynek, így intézkedési jogosultsága sincs. – Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban semmivel sincs nagyobb mozgástere egy polgárőrnek, mint például egy gárdistának – mutatott rá az érdekvédő. – Egy különbség azonban van a két szervezet között – tette hozzá -, az előbbit támogatja a kormányzat százmillió forinttal, utóbbival viszont riogatja a lakosságot. Szima Judit szerint sokkal fontosabb lenne, hogy az uniós szintre való bérfelzárkóztatással (első lépésben legalább 300 ezer forintos emeléssel) vonzóvá tegyék a rendőri hivatást, így csökkenteni lehetne a súlyos, több ezer fős létszámhiányt, ami miatt – elsősorban a kistelepüléseken – nem érzik biztonságban magukat az emberek.

Vona Gábor, a Magyar Gárda elnöke szerint a polgárőröknek beígért pénzekkel egyetlen célja van a Gyurcsány-kormánynak: megpróbálják feleslegesnek beállítani a gárdát. Azonban a Magyar Gárda már több esetben (például Galgagyörkön vagy Faddon) bebizonyította, hogy meg tudja védeni a bűnözők által fenyegetett embereket. Vona kiemelte: a vidéki közbiztonsági helyzeten elsősorban a rendőrség tudna javítani, de a Gyurcsány-rezsimtől csak izraeli vízágyúk és mérgező könnygázgránátok vásárlására telik.