- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Emlékeztető – Érdekegyeztető ülésről

A Pest megyei RFK alakuló Érdekegyeztető üléséről

Helye és ideje: 2008. 09. 15-én 13. 00 órai kezdettel a BRFK RIK épület, VIII. emeleti tárgyalóban

Jelen vannak:

PMRFK részéről:

Szakszervezetek részéről:

BRDSZ: Gyolcsos Györgyi, Németh Attila, Antal Gáborné, Balázs G.
FRSZ: Varga Lászlóné
Rendészeti Védegylet: Oláh József
Közalkalmazotti Tanács: Viski Józsefné
TMRSZ: Szima Judit főtitkár, Sipos János Elnök, Pénzes László tiszts.

Dr. Ármós Sándor r.ddtb. az ülést megnyitja, majd elmondja, hogy a munkavállalói érdekeket természetesen fontosnak tarja. A munkáltató által megjelölt megjelölt napirendi pontok alapján az alábbi kérdéskörök kerültek megvitatásra

1.) A PMRFK más épületbe történő költözésével kapcsolatosan elmondta, hogy 2007. novemberben a tulajdonukban lévő Labancz utcai objektumot az IRM értékesítette. Tájékoztatás történt arról is, hogy a PMRFK központja a fővárosban van ugyan, de nincs a tulajdonában épület.
Az Aradi utcai objektumot fel kellett adni 1987-ben, azt úgy hagyták ott, hogy mindenüket elvették, jelenleg nincs semmi a tulajdonukban

A Teve utca 4-6. szám alatt vannak elhelyezve, de ez az objektum a BRFK tulajdona, illetve az ő vagyonkezelésében áll. Így mindent a BRFK-tól bérelnek, még a bútorokat is. Jelenleg a BRFK. –n a Legkisebb egységnek minősül a PMRFK, amely a RIK „B” épület 8. emeletén helyezkedik el, a többi irodákat már át is adták.

A Rendőrség Pozsonyi utcai ingatlanából béreltek egy épületrészt, ahol 160 fővel a Gazdasági Igazgatóság került elhelyezésre. Ezt a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bocsátotta a rendelkezésükre. Bútorellátás vonatkozásában is érdekes a helyzet, a Szerencsejáték ZRt. az általa már nem használt saját bútorait adta át ill. Labanc utcából hozták át a bútorokat. A bérleti szerződés ellenértékét az ORFK fizeti.

Főkapitány úr elmondta, hogy határozott ígéretet kapott az IRM miniszterétől, Államtitkárától, ORFK vezetőjétől, hogy 5 éven belül felépítenek egy objektumot, mely a PMRFK kezelésébe kerül és akkor a jelenleg több helyen, szétszórtan elhelyezkedő PMRFK egy helyre költözhet.

A tervek elkészültek, a főkapitány úr már a tervrajzot is látta és az épülő objektum a Hungária-Kerepesi Út sarkán lesz felépítve. 18 M Ft a költözés, ennek fedezetét is az ORFK fogja biztosítani.

Elhangzott, hogy megítélése szerint, a szakmai követelmények romlásához vezethet a költözködés.

2-3.) napirendi pontként tájékoztatás hangzott el Papp Péter r. ezredes, bűnügyi igazgatótól a Bűnügyi Igazgatóság állományának délutános szolgálatvezénylése tapasztalatairól, valamint az instruktori rendszer bevezetésének és teljesítményértékelésének új alapokra történő helyezéséről.

Pest megyében a bűncselekmények. száma 8, 9 %-kal emelkedett, míg az előző évihez képest a rablások száma 26 %-kal emelkedett

Megítélése szerint a délutános szolgálat, és az instruktori rendszer bevezetése, azaz a klasszikus kombinált szolgálati időrend bevezetése a felderítést pozitív irányban befolyásolni fogja.

4.) napirendi pont alatt dr. Pintér Gábor r. hdgy. hivatalvezető a munkaügyi perek állásáról számolt be.

Előadása alapján Pest megyében 37 db pert indítottak a munkavállalók a munkáltatóval szemben 2007. 12. 31-ig bezárólag. 2008-as évben jelenleg 26 db per van folyamatban. Az ügyeket két előadó viszi, dr. Vecsei Tamás, dr. Forrai Szilvia személyében.

A gépjárművezetői pótlék folyósításával kapcsolatban elhangzott, hogy a Pest Megyei Munkaügyi Bíróság elvi állásfoglalása kimondta az, hogy ha egy dolgozó egy hónapban már 4 alkalom fölött vezet, akkor azt rendszeresnek kell tekinteni és jár a gépjárművezetői pótlék.

Ügyeletesek nyomozói pótléka tekintetében a munkaügyi bíróságok álláspontja eltérő, így vélhetőleg majd a jogegységi határozat hoz ebben végleges döntést..

A főkapitány álláspontja az, hogy ami a dolgozónak jár, azt természetesen megfizetik.

A munkáltató általi meghatározott beszámolók után Szima Judit a TMRSZ főtitkára köszöntötte a jelenlévőket és nehezményezte, hogy az értekezletből több mint 1 óra a szóbeli beszámolókra ment el, ezért javasolta, hogy a jövőben ezeket írásban juttassák el az érdekképviselthez, hogy a munkavállalók érdekvédelmével tudjanak érdemben foglalkozni.

Ezt követően 11 kérdést tett fel a munkáltatónak, mely kérdések után a munkáltató azt közölte, hogy azokra majd írásban válaszol. A főtitkár felkérte a főkapitányt, hogy azért elsődlegesen pár mondatban válaszoljon a kérdésekre.

Az FRSZ képviselője a TMRSZ-t felszólította, hogy ennyi kérdést ne adjon a munkáltatónak, mert az nem tud rá válaszolni, hanem azokat írásban tegye fel. A TMRSZ az FRSZ képviselőjének válaszolva elmondta, hogy amennyiben szót kap majd, akkor terjessze elő az igényeit, és továbbra is várja a vezetés részéről a válaszokat.

A kérdések és az arra adott válaszok:

TMRSZ kérdése: Bevetési pótlék folyósítását tervezi-e a munkáltató, ha igen, mikortól?

Munkáltató válasza: jelenlegi jogszabály nem egyértelmű, ennek folyósításáról nem gondolkodik.

TMRSZ kérdése: 24-72 –es szolgálatnál biztosítják-e a 2 x 30 perc munkaközi szünetet és a 4 órás pihenőidőt. Ezzel kapcsolatosan a munkáltató folytatott e ellenőrzést, amennyiben igen, akkor kérjük az ellenőrzési jegyzőkönyvek TMRSZ-hez történő megküldését.

Munkáltató válasza: Igen, biztosítják, ismerik az ezzel kapcsolatos ORFK-i döntést, valamint a TMRSZ által tett kezdeményezést, miszerint a Fővárosi Munkaügyi Bíróság az EU-hoz fordul és kifogása okán addig a 4 óra pihenőidőt kötelezően, ki kell adni. Ellenőrzést még nem végeztek, de tervezik, ha lesz ilyen jegyzőkönyv, megküldik.

TMRSZ kérdés: Túlóra elrendelés és elszámolás hogyan történik, a dolgozó hogyan tudja követni a túlóráit? Ezzel kapcsolatosan a munkáltató folytatott e ellenőrzést, amennyiben igen, akkor kérjük az ellenőrzési jegyzőkönyvek TMRSZ-hez történő megküldését?

Munkáltató válasza: Hatályos szabályok szerint történik a túlóra-elrendelés és elszámolás, mindegyik dolgozónak joga van tudni arról, hogy hány órát teljesített. Ellenőrzést még nem végeztek, de tervezik, ha lesz ilyen jegyzőkönyv, megküldik

TMRSZ kérdés: Szolgálattervezés ceruzával történő írása megszüntetésre került-e, a dolgozók kellő időben értesítve vannak-e a szolgálati idejük kezdő időpontjairól? Ezzel kapcsolatosan a munkáltató folytatott e ellenőrzést, amennyiben igen, akkor kérjük az ellenőrzési jegyzőkönyvek TMRSZ-hez történő megküldését?

Munkáltató válasza: ORFK utasítás figyelembe vételével a beírások tollal történnek, a kiértesítések is rendben lévőek. Ellenőrzést még nem végeztek, de tervezik, ha lesz ilyen jegyzőkönyv, megküldik

TMRSZ kérdése: Főkapitány Úr az 1000 eurós béremeléssel kapcsolatosan milyen információval rendelkezik?

Munkáltató válasza: Azt hitte, hogy ez egy rossz vicc, de miután a honlapunkon az EU-hoz való fordulásunkat elolvasta, tájékozódott, illetve informális csatornáin keresztül érdeklődött. A beszerzett információk alapján azt mutatják, hogy a szomszédos országokban ez már működik.

TMRSZ kérdése: A 12 e Ft-os melegétkeztetés bevezetését tervezik-e, illetve azt, hogy a dolgozónak szabad választása legyen a melegétel vagy a hideg élelem választása között.

Munkáltató válasza: Nem tervezik a 12. 000 Ft melegétkeztetés bevezetését. Ez egyébként további 170 millió forintjába kerülne a Pest megyei RFK-nak. A döntést az ORFK hozta, Pest megye ebben a kérdésben nem léphet.

TMRSZ kérdése: A rendőrségen belül a közalkalmazottak, köztisztviselők, és hivatásosok tekintetében jelentős fizetésemelésre mikortól lehet számítani?

Munkáltató válasza: Nincs tudomásuk róla.

TMRSZ kérdése: A tavalyi évben 2007. márciusában 290 rendőri vezető esetében pozitív irányú illetményeltérítés volt álláspontunk szerint jogellenesen, mivel teljesítményértékelés sem volt mögötte, aminek következtében átlag bruttó 90.000,- Ft-tal emelték kapitányoktól felfelé a fizetéseket. Ezt az illetményeltérítési összeget jelenleg is kapják –e ezek a vezetők vagy ez csak a 2007-es évre vonatkozott?

Munkáltató válasza: Igen továbbra is kapják. Ebben az évben is, az összes kapitány és igazgató ugyanúgy kapja. Pest megyében tavaly is megvoltak a teljesítményértékelések, valamint ebben az évben is elkészültek.

TMRSZ kérdése: Jelenleg hány fő a hiány Pest megyében? Bértömeg a megyében marad-e, ha igen, akkor azt mire fordítják?

Munkáltató válasza: Bértömeg maradvány több 10 millió forint, ami a túlórák, kifizetésére megy el, mert nem minden esetben van megfinanszírozva, illetve nagy a kiáramlás nyugdíjba helyezések miatt. Ez a plusz költség a költségvetésben nem szerepel, így azok a bérmaradványokból kerülnek kiegyenlítésre. 50 millió Ft kiáramlás volt 2007-ben a nyugdíjba helyezések miatt, ami már most látható, hogy ettől sokkal több lesz 2008-ban. A megtakarítások egy része természetesen dologi kiadásokra megy el.

TMRSZ kérdése: A munkáltató álláspontja szerint mi a különbség az akció és a fokozott ellenőrzés között?

Munkáltató válasza: Az elrendelt akciók után fizetik az akciópótlékot, igazán a megyében nincs elrendelve fokozott ellenőrzés.

TMRSZ kérdése: Pest megye tervezi-e azon dolgozók esetében, akik az ingyenes tömegközlekedési eszközöket nem tudják igénybe venni a munkába járással kapcsolatosan, hogy a dolgozónak nemcsak az amortizációs költséget a 9 Ft/km-ot fizetik meg, hanem az APEH jogszabályok alapján a km utáni benzinköltség megfizetésére is intézkednek? Ezt megfontolásra alkalmasnak tartják-e?

Munkáltató válasza: Nem tervezik, egyébként pedig a megyében 1000 fő kapja a 9 Ft/km költséget, melyet a rendelet alapján folyósítanak.

A többi szakszervezetek kérdései a költözködés, a székhasználat,- forgószék- a súgógép használata körül bontakozott ki lényegében.

Miután a szakszervezetek kérdései és az arra adott válaszok elhangzottak a TMRSZ további kérdést tett fel. Rákérdezett a Gyáli rendőrőrsre, ami a TMRSZ tudomása szerint életveszélyessé van nyilvánítva. Megkérdezte a főkapitány urat, hogy milyen intézkedéseket tett, illetve tesz az ügyben.

Főkapitány úr elmondta, hogy erről ő még nem tud, de meg fogja nézetni. Mindenesetre a Gyáli Rendőrőrs önkormányzati épület, nem a PMRFK tulajdonában van, majd megpróbálják rábírni a polgármesteri hivatalt, hogy más épületet adjon az ottani kollegáknak.

Elmondja, hogy Ócsán 8 fős szép KMB-s irodát adtak át, ahova már tudatosan meghívta a gyáli polgármestert, hogy jelen legyen és szerezzen arra információkat, hogy hogyan kell lobbizni, hogy Gyálon is megfelelő legyen a rendőrségi objektum.

A TMRSZ elvi hozzájárulást kapott ahhoz, hogy bútorokat adományozhasson a Gyáli Rendőrőrsre.

A főkapitány úr közölte, hogy a PRÉT ügyrend tervezetet majd széleskörű koordinációra bocsátják.

Végezetül a főkapitány úr tájékoztatta a jelen lévő szakszervezeteket, hogy a TMRSZ bírósághoz fordult a Szociális Bizottság létrehozását illetően. Kérte a jelenlévőket a megegyezésre.

A TMRSZ főtitkára nem zárkózott el ettől. Elmondta, hogy természetesen a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete a kompromisszumokra hajlandó akkor, ha a törvényt betartják és a TMRSZ-nek is, biztosítanak 2 helyet a bizottságban. Rámutatott arra, hogy a bizottság összetétele a törvény szerint 5-15 főben lett meghatározva és nem 19 főben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabály nem teszi függővé a bizottságban való részvételt attól, hogy mely szakszervezetnek hány tagja van. Tehát nincs súlyozott részvétel, ebből következően pedig a TMRSZ álláspontja az, hogy az 1/3-ad és 2/3-ad alapján munkáltató ad 5 főt, és a 4 szakszervezet 2-2-2-2 főt, valamint a Közalkalmazotti Tanács is 2 főt, így a munkáltatónak az 1/3-a biztosítva van, illetve a szakszervezeteknek is a 2/3-ad.

A többi szakszervezet ez ellen a javaslat ellen határozottan tiltakozott, a munkáltató képviselőjével együtt. A munkáltató képviselője előadta, hogy a PMRFK helyzete „speciális”, ezért döntöttek a 19 főben, amire a TMRSZ főtitkára közölte, hogy akkor bizony a rendelet megfogalmazásakor kellett volna kérni, hogy benne legyen az, hogy a PMRFK a jogszabályban foglaltaktól eltérhet. Arról a jelenlévő tiltakozók nem adtak érdemi felvilágosítást, hogy a PMRFK helyzete milyen értelemben „speciális”.

Vita alakult ki még abban is, hogy a TMRSZ álláspontja szerint a munkáltató nem szabhatja meg az érdekképviseletnek, hogy a bizottságba melyik kapitányságról delegálhat, mivel a szakszervezetnek az összes munkavállaló érdekét kell képviselnie. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy amennyiben ez a szemlélet, akkor tulajdonképpen a munkáltató csak formálisan adta át a törvény által biztosított jogot és sajnálatos, ha ebben a többi szakszervezet partner.

Kisebb hangzavar keletkezett ezt követően elhangzottak miatt, amelyben mindegyik fél mondta a saját álláspontját.

A főtitkár ígérte, hogy elküldi a bíróságra beterjesztett kérelmet, ismerjék meg a TMRSZ álláspontját. A főkapitány ígéretet tett arra, hogy az ezzel kapcsolatos álláspontot, az esetleges megegyezés lehetőségét másnap közlik a TMRSZ-el. (Megjegyzés: Főtitkár még aznap este elküldte az anyagot, de 2008. 09. 17-ig erre semmiféle visszajelzést nem kapott)

Ezt követően az értekezlet befejeződött 15, 40 órakor.