- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Draskovics több roma rendőrt akar

Magyar Nermzet 2008.08.16. – Pilhál Tamás

A cigányok iskolai végzettségéhez igazítaná a rendőrségre való bekerülés feltételeit Draskovics Tibor. Az igazságügyi és rendészeti miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: fontos, hogy a mainál több roma kerüljön be a rendőrségre, ehhez azonban meg kell változtatni a bekerülési feltételeket és a képzési rendszert, mert az előírt középfokú végzettség követelménye sokakat – adott esetben éppen a rendőri pálya iránt érdeklődő roma fiatalokat – kizár ebből a lehetőségből.

„Az egyik lehetséges megoldás az, hogy be lehessen kerülni a rendőrség kötelékébe az eddiginél alacsonyabb iskolai végzettséggel is, olyan státusba, ami nem teszi lehetővé a rendőri intézkedések teljességének alkalmazását a szükséges végzettség hiányában, ámde a gyakorlati tapasztalatszerzést igen, és mellette természetesen meg lehet szerezni a szükséges képesítést” – fogalmazott a tárcavezető.

Szima Judit, a Tettrekész rendőr szakszervezet főtitkára szerint a miniszter ötlete a rendőri szakma fölhigulásához vezetne, hiszen olyan elemek kerülhetnének a testülethez, akik gyengítenék a rendőrségbe vetett, jelenleg sem túl jelentős közbizalmat, és várhatóan a bűnüldözés színvonala is romlana.
Az érdekvédő rámutatott: a rendfenntartók nagy pszichés nyomás alatt dolgoznak, ezért nem véletlen, hogy csak megfelelő előképzettség és szűrés után lehet valaki a testület tagja – ezeket a követelményeket inkább szigorítani kéne, nem enyhíteni.