- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Egyeztetés a BRFK-n

Emlékeztető a 2008.06.23-án BRFK V. emeleti tárgyalójában tartott Fórumról

Előzmény: Mint arról már tudomással bírtok, a TMRSZ 2008. 06. 03-án szerzett arról tudomást, hogy a BRFK. vezetője 2008. 04. 28-án a BRFK-n egyeztetésre hívta össze a szakszervezeteket, de erre a TMRSZ-t nem hívták meg.


Az értekezlet témája a személyi állomány munka-és életkörülményeit érintő aktuális kérdések és a fővárosi rendőröket leginkább foglalkoztató problémák megvitatása volt.

Miután a TMRSZ a BRFK-n a munkáltató tájékoztatása szerint a második legnagyobb szakszervezet, és reprezentativitással rendelkezik, felhívtuk a főkapitány figyelmét az újbóli rendeltetésellenes joggyakorlásra. Az együttműködési kötelezettségét ugyanis a BRFK jelenlegi vezetője már akkor megszegte, amikor a hivatalba lépésekor 2007. július 5-én a vezetői értekezletre nem hívta meg szakszervezetünket. Az akkor benyújtott BRFK-29-1/2007-es kifogásunknál arra hivatkozott, hogy a TMRSZ nem reprezentatív, illetve „azt hív meg, akit akar”.

A későbbiekben a BRFK vezetője által kezdeményezett személyes találkozón ugyan azt az ígéretet tette, hogy együttműködik a TMRSZ-szel, de az újabb meghívás elmaradása tükrében megállapítható, hogy ezek csak szavak voltak, az érdemi együttműködési készség továbbra sincs meg a munkáltató BRFK részéről.

Folytatva a kirekesztésünket az állomány érdekeivel kapcsolatos tárgyalásokról, a 2008. február 14-én tartott évértékelőre sem hívták meg a TMRSZ-t. Súlyos diszkriminálására már azt az indokot sem tudta felhozni, hogy nem vagyunk reprezentatívak, mivel a BRFK-n a taglétszámunk akkor a közel 800 főt közelítette, jelenleg pedig az 1. 000 főt is meghaladta, ezért az évértékelőre történt meghívásunk elmaradását azzal indokolta a bocsánatkérése mellett, hogy „adminisztrációs hiba történt”.

Legutolsó felszólalásunkat követően 2008. 06. 06-án dr. Barta Erika titkárságvezető arról tájékoztatott bennünket, hogy 2008. 06. 23-án 14 órára várják képviselőinket, majd mindenféle egyeztetés nélkül 2008. 06. 16-án azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a főkapitány soron kívüli szakmai elfoglaltsága miatt a megbeszélést 15.30 órára tette. Azt végül nem sikerült megtudnunk, hogy ez a soron kívüli elfoglaltság miből is adódott.

Így került sor a 2008. 06. 23-i értekezletre.

A BRFK. vezetője mellett a megbeszélésen jelen volt Szik László nyá. r. dandártábornok úr, Bodnár Zsolt r. ezredes úr a főkapitány bűnügyi helyettese, Dr. Szabó Csaba r. ezredes úr a Humánigazgatási Szolgálat vezetője, és dr. Kalmár Tamás r. őrgy. úr Közrendvédelmi Főosztályvezető.

Szakszervezetünket Szima Judit főtitkár, valamint Sípos János a TMRSZ elnöke képviselte.

A TMRSZ felhívta bevezetőjében a szakmai vezetés figyelmét, hogy a BRFK-n reprezentatív taglétszámmal rendelkezik, ezért kéri, hogy a jövőben mellőzzék a szervezetünk megkerülését, diszkriminálását.

Dr. Tóth Gábor válaszában elmondta, hogy a TMRSZ nyitott kapukat dönget.

Szima Judit főtitkár viszontválaszában rámutatott, hogy igen sokat kellett azért a TMRSZ-nek küzdenie, hogy nyitott kapui legyenek.

A TMRSZ az alábbi kérdéseket tette fel a vezetés válaszát várva:

 

A munkavállalói oldal felvetéséire reagálva főkapitány Úr az alábbiakat fejtette ki:

Főkapitány Úr az egyeztető tárgyalás végén megköszönte a részvételt és közölte, hogy az elkövetkező időszakban évente legalább öt alkalommal összehívja a BRFK Érdekegyeztető Fórumát. A fórum SZMSZ-ének előkészítésére intézkedni fog, az a szeptemberre tervezett ülésre elkészülhet. Az ülés 17 órakor lezárva.

 

B u d a p e s t, 2008. június 23.

 

Szima Judit főtitkár