Soron kívüli intézkedést kértünk

A TMRSZ soron kívüli intézkedést kér a BRFK vezetőjétől megfelelő méretű testpáncélok biztosítására a csapaterőben részt vevő állomány számára.

Szám:BRFK-52/2008.

dr. Tóth Gábor r.ddtb.

BRFK. Vezetője

Budapest

 

Tisztelt Főkapitány Úr!

 

A BRFK II. kerületi RK-ról származó információink szerint a közelmúltban személyi használatra kiosztott 16 db testpáncél közül legalább 10 fő számára nem a testalkatuknak megfelelő méretű védőeszköz került kiadásra. Az érintett személyek ezekben a nem megfelelő méretű, és emiatt a rendeltetésére alkalmatlan testpáncélokban teljesítettek szolgálatot 9-én csapaterőben 10 órán keresztül.

Az egyik dolgozó, aki történetesen a TMRSZ tisztségviselője, megerősítette értesülésünket és elmondta, hogy a részére kiosztásra került 188/XL CPE tipusú testpáncél miatt hivatalos feljegyzést nyújtott át a munkáltatójának, mivel saját mérete 176/L.

A feljegyzésben foglaltak alapján 2008.03.07-én a probléma jelzése mellett kérte a testpáncél megfelelő méretre cserélését, illetve a „hordtáskák” kiosztását, melyre a mai napig intézkedés nem történt.

A kiosztott eltérő méretű testpáncélokban a mozgás jelentősen megnehezedik, védőfunkcióját nem képes az elvártak szerint ellátni.

A testpáncél védőfunkciójú eszköznek minősül.

Abban az esetben, ha mérete, vagy egyéb ok miatt nem illeszkedik a használó testalkatához a testpáncél, azon túl, hogy kényelmetlenséget okoz, baleseti veszélyforrás is, sőt a megfelelő védőeszközről gondoskodás elmulasztása veszélyezteti a munkavállaló egészségét, adott esetben akár komoly sérülés veszélyforrása is lehet egy lötyögő, a testhez nem idomuló testpáncél.

A hordtáskákkal lehet biztosítani az eszközök sérülés mentes tárolását, ha ez nincs meg akkor a munkáltató nem biztosítja a munkavállaló számára az állagmegőrzés egyik feltételét.

A fentiek alapján soron kívüli intézkedését kérjük a megfelelő méretű testpáncélok biztosítására a csapaterőben részt vevő állomány számára.

Ennek elmaradása az esetleges sérülések előfordulásának reális és fokozott veszélye miatt álláspontunk szerint veszélyezteti az érintett személyek testi épségét, egészségét.

   1. Tisztelettel kérjük továbbá tájékoztatását arra vonatkozóan is, hogy más szervezeti egységeknél merült-e fel hasonló probléma?

2. Kérjük tájékoztatását, továbbá arról is, hogy az eszközök beszerzését megelőzően volt- egyfajta felmérés a végrehajtó állomány körében, hogy mely méretekből hozzávetőleg mennyit kell beszerezni? Ha nem, akkor miért nem? Ha igen, akkor hogy fordulhatnak elő a levélben foglalt aggályos körülmények?

Amennyiben 2. számú kérdésünk vonatkozásában a testpáncélok beszerzését nem a BRFK végezte, kérdésünk úgy módosul, hogy a beszerzés során eljáró szerv kikérte-e a BRFK véleményét, hogy egyes méretekből hány darabot szerezzenek be.

Tekintettel a közelgő nemzeti ünnepen várható csapaterős rendőri erők szükségességére, kérjük az ügyben soron kívül megtenni szíveskedjen a szükséges intézkedéseket, továbbá várjuk soron kívüli írásos álláspontját a fentiekben megfogalmazott aggályok vonatkozásában!

 

Szekszárd/Budapest, 2008. március 11.

 

Tisztelettel:

 

Szima Judit főtitkár