- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Kérdések a szolgálati kutyákkal kapcsolatosan

Levélben fordultunk az országos rendőrfőkapitányhoz, mert segítséget kérve megkerestek bennünket a szolgálati kutyákkal rendelkező kollégák. Több a szolgálati kutyák tartásával kapcsolatosan tisztázandó kérdést tettünk fel.

Szám: ORFK-13/2008.

Dr. Bencze József r. altábornagy

Országos Rendőr-főkapitányság

Vezetője

Budapest

 

Tisztelt Altábornagy Úr!

 

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetét a szolgálati kutyákkal rendlkező kollegák megkeresték segítségünket kérve.

A TMRSZ továbbítja e kérdéseket Önhöz, hogy mielőbb megnyugtató választ tudjunk adni kollegáinknak:

1.) Az 1/2006. (IV.l 1.) ORFK GIGF. Intézkedés 3. pontjában szereplő

szolgálati kutyák ellátásának és élelmezésének havi általány összegében szereplő 8.700.- Ft pontosan mire adható?

Ez az összeg tejes egészében jár-e a dolgozónak, ha igen, akkor annak kifizetését mikor kell eszközölni, ha nem akkor azt milyen szabályozók alapján kell végrehajtani a munkáltatónak?

A 8.700 Ft kutya élelmezése kutyánként értendő-e?

Mi szabályozza, hogy ezt az összeget a kutya vezető megkaphatja, vagy a jogi személyiségű szervek saját hatáskörben, dönthetnek-e arról, hogy ezt kifizeti a kutyavezetőnek, vagy a MRFK által megvásárolt tápot adja e a kutyavezetőnek.

Lehetősége van e a kutyavezetőnek az összeg kifizetését kérvényezni?

2,) A szolgálati állatoknak adható élelem minősége és mennyisége szabályozva van e valahol?

Amennyiben igen, kérjük az ezzel kapcsolatos dokumentációt. Amennyiben nem, akkor ennek mi az oka?

3,) A kutyaélelem beszerzése miként történik? Erre vonatkozóan kérjük azt a tájékoztatást is, hogy ez szervenként, vagy központi beszerzés keretében valósul meg, vagy pályáztatás útján?

4,) Az intézkedés 4. pontjába szereplő szolgálati kutyák kiképzés és továbbképzése során, illetve szolgálati kutyabemutatókon igénybe vett segédszemélyzet közreműködő díjazása hogyan történik?

Kell e külön szerződést kötni a MRFK.-val vagy elég a szolgálati jegy leadása a segéd, közreműködő nevével, a képzés idejével és az összeg megjelölésével?

5,) Mi szabályozza, hogy a szolgálati kutyabemutatót, kik, hol, kinek, milyen körülmények között és milyen feltételekkel lehet megtartani. Valamint a bemutatókon milyen szabályokat kell betartani?

6,) A kutyavezetőknek szolgálati kutyára járó /vitamin, bolha csepp, oltás, vagy más egyéb! milyen mennyiségben, minőségben és időközönként jár?

7,) A kutya vezetőknek /pl. járőr, nyomkövető, szagazonosító, kábítószer kereső, robbanóanyag, kereső/milyen felszerelés jár, /pl. nyakörv, póráz, szájkosár, apport labda, apportfa, francia bunda, ütőzsák, védőkar/ valamint adható ki.

8,) Azon kutyavezetők részére, akik lakókörnyezetükben tartják a szolgálati, állatott milyen egyébjutatás vehetőigénybe a kutya minden napos ápolása során használt víz villany szennyvíz kompenzálására?

9,) Az Országos Rendőrfőkapitány 15/1995. utasításában szereplő 24. pont 3 bekezdésében szereplő képzett kutyavezető a kutya minősítő teljesítménybírálata alapján eredményességi prémiumba kell részesíteni.

Az eredményességi prémium mit jelent. Azt mi szabályozza milyen kategóriákra, oszlik.

10,) Az Országos Rendőrfőkapitány 15/1995. utasításában szereplő 36. pontba szereplő szolgálati kutyák szinten tartó képzésére fordított időt a szolgálati idő terhére kell biztosítani.

Ezen idő alatt más munkát végezhet e/pl.: helyszínre kivonulás,járőrözés vagy egyéb szolgálati feladatott mely nem a képzés részét képezi.

 

Szekszárd/Budapest, 2008. 03. 07.

 

Tisztelettel:

Szima Judit főtitkár