- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

TMRSZ tájékoztató a Rendőrség valamennyi dolgozójának!

A Magyar Köztársaság Rendőrségénél napi gyakorlat, hogy egy viszonylag magas szorzóval rendelkező beosztást alacsonyabb beosztású kollégákkal töltetnek be folyamatos jelleggel, évekig…


A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete nem először találkozik azzal a munkáltató által előszeretettel alkalmazott gyakorlattal, hogy alacsony beosztásban tartva a dolgozót, magasabb beosztású feladatot végeztetnek el vele. Ebben az esetben tudnotok kell Tisztelt Kollégák, hogy – függetlenül az állományparancsotokban foglaltaktól – jogosultak vagytok a magasabb beosztás szerinti illetményre 100%-osan ha a magasabb beosztást látjátok el (Hszt. 50.§ (3) bek. alapján).

Abban az esetben, ha az eredeti beosztás mellett – mintegy helyettesítésként – végzitek el magasabb beosztással járó feladatokat, abban az esetben pedig az illetményalap 25-100%-ig terjedő megbízási díjra tarthat igényt a dolgozó.

Tudnotok kell azt is, hogy a Hszt. értelmében ezek a kötelezettségek nem terhelhetik az állomány tagját 1 évnél tovább! Abban az esetben ugyanis, ha például egy járőrt ügyeletesi feladattal bíznak meg, azt legfeljebb 1 évig végezheti jogszerűen megbízás alapján. Ennek ellenére a TMRSZ már több alkalommal találkozott olyan esetekkel, amikor a rendőrt éveken keresztül alkalmazta a munkáltatója a magasabb beosztásban a parancs szerinti korábbi beosztása alapján járó illetményt biztosítva számára.

Ebben az esetben nyilvánvalóan felmerül a munkáltató felelőssége a jogsértés folyamatos és tartós (szándékos?) fenntartása miatt, de a TMRSZ következetesen tartja magát ahhoz, hogy amennyiben a munkáltató az elévülési időre visszamenőlegesen (jellemzően 3 évre visszamenőlegesen) megfizeti a ki nem fizetett illetménykülönbözetet, abban az esetben tagjainknak a peren kívüli egyezség megkötését javasoljuk és nem firtatjuk más módon, hogy a munkáltató „miért feledkezett meg” törvényben foglalt kötelezettségéről.

3 évre visszamenőlegesen jellemzően milliós nagyságrendű utólagos illetménymegfizettetést tudtunk elérni tagjainknak.

A munkáltatók jellemzően járőr beosztású kollégákkal láttatnak el magasabb beosztásokat, úgy mint például körzeti megbízotti feladatot, közlekedési-balesethelyszínelői feladatot, ügyeletes tiszti feladatot.

Amennyiben magadra, saját helyzetedre ismersz, nincs más dolgod, mint felvenni a TMRSZ legközelebbi tisztségviselőjével, vagy a TMRSZ központjával a kapcsolatot, és a szükséges további felvilágosítás megadásával állunk tagjaink rendelkezésére a szolgálati panasz megírásától kezdve az esetleges egyezség megkötéséig, vagy ha nincs más út a bírósági jogérvényesítésig.