- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

IRM válasza Magyar Gárdára

2008. január 13-án “Politikai nyilatkozat, diszkriminálás” címen nyílt levélben fordultunk az IRM vezetőjéhez. Levelünkre most érkezett meg a válasz.

A Magyar Köztársaság
igazságügyi és rendészeti minisztere

Szám: IRM/RFEFO/191- 6 /2008.

Szima Judit asszony részére
főtitkár

Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete

7100 Szekszárd

Tanya u 4.

 

Tisztelt Főtitkár Asszony!

 

A 2008. január 13-i keltezésű nyílt levelére válaszolva engedje meg, hogy – mintegy bevezetőként – felhívjam a figyelmét a hivatalban lévő három ombudsman 2007. decemberi közleményére, melyben felszólították a közjogi méltóságokat és a politikusokat, hogy nyilvánosan utasítsák el a Jobbik és a Magyar Gárda rasszista megnyilvánulásait.

Köztársasági Elnök úr válaszlevelében kiemelte, hogy “ … a radikális jobboldal eszméi és tettei elfogadhatatlanok és veszélyesek, mivel ideológiává és programmá teszik az emberek közötti megkülönböztetést és szemben állnak az emberi méltóság alapeszméjével …. A Jobbik egyik szónoka negatív tulajdonságokat etnikai, faji vagy biológiai meghatározottsággal kötött össze …. A Magyar Gárda december 9-i felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt.

A Magyar Köztársaság kormányának közleménye szerint a kabinet minden tagja egy emberként és a lehető leghatározottabban ítéli el Magyar Gárda és szövetséges szélsőjobboldali szervezeteinek cigányellenes, rasszista szavait és akcióit.

A fentiek értelmében úgy vélem, hogy a Magyar Gárda Egyesület tevékenysége egyértelmű társadalmi elutasítással találkozik.

Felhívom a figyelmét a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény ( a továbbiakban: Hszt.) 258. § (1) bekezdésének a) pontjára, mely szerint rendőri szolgálati viszony akkor létesíthető, illetve tartható fenn, ha a jelentkező életvitele kifogástalan és a szolgálat törvényes, befolyástól mentes ellátását veszélyeztető körülmény nem áll fenn. A kifogástalan életvitel alatt az érintett magatartásával, életvitelével szemben a hivatásos állományba tartozókkal szembeni társadalmi elvárhatóságnak való megfelelést kell érteni.

A Magyar Gárda honlapján olvasható “alapító nyilatkozat” elsőrendű célkitűzésként határozza meg, hogy a “gárdisták … feladataikat példamutató hatékonysággal, kellő erővel” hajtsák végre. Az alapszabály szerint a gárdisták feladatai kimerülnek a magyar kultúra és a történelmi emlékek ápolásában, így a hatékonyság és az erő hangsúlyozása nem jelent mást, mint öncélú erőfitogtatást, a köznyugalom megzavarására való törekvést.

Mindezt alátámasztja az – a szintén az alapító nyilatkozatban található – megfogalmazás, mely szerint “Ébresztő!”-t kell üzenni a “tespedt, célvesztett vagy meghunyászkodó” csoportoknak. A Magyar Gárda által szervezett megmozdulások tehát minden kétséget kizáróan alkalmasak arra, hogy egyes társadalmi csoportokban megütközést, félelmet keltsenek.

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 1. § (1) bekezdése értelmében a Rendőrség feladata a közbiztonság és a belső rend védelme, ezért a rendőri hivatással nem férhet össze egy olyan egyesület kötelékébe való tartozás, amelynek deklarált céljaiból a fennálló közállapotok megváltoztatása érdekében történő agresszív fellépésre lehet következtetni. Ennek megfelelően a hivatásos állományba tartozókkal szembeni társadalmi elvárhatóságnak megfelelés követelményének eleme, hogy a hivatásos állomány tagja ne legyen egyúttal tagja a Magyar Gárdának is.

Figyelemmel a társadalmi elvárhatósággal és a politikai tevékenységgel kapcsolatban a fentiekben kifejtettekre, úgy vélem, hogy az országos rendőrfőkapitány úr Ön által említett nyilatkozata legitim elvárást fejez ki a rendőrség hivatásos állományába tartozó személyek kifogástalan életvitele tárgyában, következésképp nem tekintendő részéről politikai nyilatkozatnak, és így politikai tevékenységnek sem. Ez a nyilatkozat a társadalmi elvárással megegyező vezetői elvárást fejez ki.

 

Budapest, 2008. február ” 4 “

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Takács Albert

 

IRM válaszlevél – 1. oldal

IRM válaszlevél – 2. oldal

IRM válaszlevél PDF formátumban