Tájékoztató szakközépiskola beszámítására

Akiket érint a szakközépsikola haladéktalanul adják be a szolgálati panaszaikat, ezzel kényszerítve a munkáltatót arra, hogy színt valljon.


A TMRSZ tájékoztatja tagjait, a rendőrségen dolgozókat, hogy az LB döntése alapján, mely álláspontunk szerint elég egyértelmű, az 1977-89 között a jogalkotó elismerte a jogosultságot.

Tehát előtte és utána is az ugyanolyan helyzetben lévők között nem lehet különbséget tenni, mert az alkotmányellenes lenne!

A jogalkotó mulasztása (azaz, hogy 1977 előtt és 89 után nem rendezte jogszabályi szinten a 77-89 közötti időszak rendezettségét) nem eshet a munkavállaló (azaz szakközépiskolás) terhére!

Ez alapelv a munkaügyi bíróságok előtt.

Tehát az 1977-es polémia amit a munkáltató gerjeszt eléggé álságos, ugyanis ez az 1977 -es dátum egy jogszabály hatályba lépésének dátuma. Az LB döntésének vonulatából ugyanakkor le lehet vezetni azt a jogértelmezést, hogy ha az 1977-es norma mellékletében szereplő szakképzések valamelyikét már 1977-et megelőzően is folytatta az adott szakiskola, akkor aki 1977-et megelőzően végezte el ugyanezen szakképzést, nem kerülhet hátrányosabb helyzetbe a később végzetteknél. Ugyanez a helyzet az 1989 után végzettek esetében. Nem a jogszabály hatálya ugyanis a jogszerzés alapja, hanem a folytatott tanulmánnyal járó szakképzés jellege. A tevékenység és a biztosítási jogviszony megléte!!!!!

Ugyanakkor komoly jelentősége van az LB döntésnek a civil szférában dolgozók esetében is, az 1977 előtt szakközépbe járók esetében, a hivatásos állományviszonyon kívüli jogviszonyban dolgozók (Mt. Kjt. Ktv.) esetében is.

Az 1989 után végzettek esete már érdekesebb és lényegesen”húsbavágóbb” kérdés, hiszen ennek segítségével bármely jogviszonyban lévő egykori szakközepesek 4 évet hozzászámolhatnak eddigi munkaviszonyukhoz.

A munkáltató “jogértelmezése” annak végrehajtása előre borítékolható volt, a jogértelmezésük ugyanis a mai munkáltatói mentalitásban egyenlő az “érdekeimnek megfelelő jogértelmezést fogadom csak el” kategóriájával.

A TMRSZ nem hajlandó meddő vitákat folytatni olyan kérdésben a munkáltatóval, amelynél a napnál is világosabb, hogy minden egyes kérdéses esetben sajnos perelnie kell a dolgozónak.

A szakértői asztaloknál való megvitatás és értelmezése az LB döntésnek a munkáltatóval karöltve, vagy vele szemben látszólag – hangzatos és odafigyelnek rá az emberek, de kézzelfogható eredménye nincs, mint látjuk.

A fentiek alapján minden kollegának azt javasoljuk, hogy akiket érint haladéktalanul adják be a szolgálati panaszaikat ezzel kényszerítve a munkáltatót arra, hogy szint valljon.

TMRSZ tagjainknál a szolgálati panaszokat továbbra is a TMRSZ rendezi.

Kérünk benneteket, hogy hívjátok a 06704590199-es telefonszámot további felvilágosításért.

 

 Szekszárd/Budapest,2007.12.31.

 

Szima Judit főtitkár