Rendőrfőkapitány Úr megtiltotta…

A TMRSZ határozott fellépésének köszönhetően rendőrfőkapitány Úr megtiltotta a nem központi, ügyeleti és távközlési hálózatra érkezett hívások előzetes tájékoztatás nélküli rögzítését. és a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. 25. (2) bekezdése alapján elrendelte a jogellenesen rögzített felvételek törlését.

 

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

JOGI FŐOSZTÁLY

 

Szám: 33-81/7/8/2007. ált.

Hiv.szám: ORFK-33/2007.

Előadó: dr. Visztra Tímea

Telefon: 33-539

 

Szima Judit asszonynak,

Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete

Főtitkára

 

Szekszárd

 

Tisztelt Főtitkár Asszony!

 

Országos rendőrfőkapitány úr megbízása alapján, a jogellenes “lehallgatási ügyben”, a Rendőrség által tett intézkedésekre vonatkozó megkeresésével kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatom.

 

Budapest rendőrfőkapitánya az adatvédelmi biztos megkeresése alapján vizsgálatot rendelt el az ügyeleti szolgálatokhoz befutó telefonhívások rögzítésére és visszahallgatásának jogszerűségére vonatkozóan. Tekintettel az adatvédelmi biztos álláspontjára és a vizsgálat eredményére rendőrfőkapitány úr megtiltotta a nem központi, ügyeleti és távközlési hálózatra érkezett hívások előzetes tájékoztatás nélküli rögzítését, és a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. 25. § (2) bekezdése alapján elrendelte a jogellenesen rögzített felvételek törlését.

 

Tájékoztatom továbbá, hogy a Rendőrség és a Határőrség integrációja keretében zajló a bejelentéssel, a feljelentéssel és a panaszfelvétellel kapcsolatos feladatok egységes végrehajtásáról szóló 17/1998. (IX.1.) ORFK ÜFV intézkedés felülvizsgálatának eredményeként az Országos Rendőrfőkapitány-helyettes javasolta az intézkedés hatályon kívül helyezését és a norma továbbiakban is indokolt tartalmának – a jelenleg tervezetként koordináción lévő – a rendőrség ügyeleti szolgálata és közreműködésével teljesítendő kötelezettség rendjéről szóló ORFK utasításban történő szabályozását.

 

Budapest, 2007. december 12.

 

Tisztelettel:

 

dr. Gömbös Sándor r. őrnagy

mb. főosztályvezető

Teljes levélváltás letöltése