- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Simléderes sapkákon vesztek össze a rendőrök…

ORIGO – 2007. 08. 31.

Az egyik rendőrszakszervezet szerint sok rendőr felháborodott azon, hogy fegyelmivel fenyegették meg őket arra az esetre, ha nem a hivatalos boltokból vásárolnak sapkát és más ruhadarabokat. Az ORFK egyik vezetője azonban közölte, a szabály az szabály, ráadásul szerinte sok rendőr járőrözik “méltatlan kinézetű öltözékben”.

Az ORFK álláspontja sapka-ügyben

Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete

A baseball sapkához hasonlító, úgynevezett nyári sapka lett a vita tárgya a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete és az Országos Rendőr-főkapitányság között. A szakszervezet főtitkára, Szima Judit az [origo]-nak azt mondta: több megyében is előírták a rendőröknek, hogy csak a kijelölt boltokban lehet megvásárolni a sapkát, ellenkező esetben akár fegyelmi eljárás is indulhat ellenük.

A főtitkár szerint a gond csak az, hogy ezek a sapkák rossz minőségűek, pár hónap alatt tönkremennek. Ráadásul drágák is, legalábbis a nem hivatalos árusítóhelyeken jóval olcsóbban lehet jobb minőségűt kapni – állítja Szima Judit. A főtitkár szerint a helyzet felháborodást váltott ki a rendőrök körében, ezért levelet írt az ORFK-nak, amelyben kérte, engedélyezzék, hogy a sapkákat a nem hivatalos boltokban is megvehessék az állomány tagjai.

A levélre Sipos Gyula dandártábornok, az ORFK gazdasági és igazgatási főigazgatója válaszolt. A rendőrség honlapján közzétett válaszban az áll, hogy a szakszervezet kérését nem lehet teljesíteni, mert a jogszabályok szerint a rendőrök “csak és kizárólag az egyenruházati boltokban” szerezhetik be a sapkát és egyéb ruhadarabokat.

A szakszervezet szerint az ilyen szabályokkal indokolatlan anyagai terheket raknak a rendőrök vállára, Sipos Gyula szerint azonban ez nem így van. Válaszlevelében azt állítja, hogy az egyenruhás rendőrök az úgynevezett utánpótlási ruhapénznek csak kevesebb mint öt százalékát költik egyenruházati termék beszerzésére. Hogy mire fogy a többi pénz, azt nem részletezte.

Levele végén hozzátette azonban, hogy tapasztalatai szerint az “érintett állomány jelentős része nem fordít kellő figyelmet az egyenruházatára, a testület képviseletéhez méltatlan kinézetű és állapotú öltözékben látja el a szolgálatot”. Szima Judit szakszervezeti főtitkár szerint ez nem igaz. “Lehet, hogy van egy-két rendőr, aki rosszul öltözik, de ebből nem szabad általánosítani” – jegyezte meg.